2008-11-11

"Bluffmaten"

Läste idag på Aftonbladet.se om hur livsmedelsindustrin lurar köparna att maten är så mycket bättre än den egentligen är. Inget nytt egentligen men likväl lika skrämmande läsning varje gång. Jag tycker jag är rätt duktig på att läsa på innehållsförteckningen och välja mat som innehåller så lite tillsatser som möjligt men att komma hem efter fem på eftermiddagen och hinna laga mat före Bolibompa som BÅDE ska gå snabbt att göra OCH vara nyttig är en i det närmaste omöjlig ekvation för den stressade småbarnsföräldern. Det finns dock vissa saker som jag i princip bara köper ekologiskt, t.ex bananer. Tyvärr är ju ekomaten fortfarande dyrare men genom att lusläsa innehållsförteckningen kan man åtminstone rensa bort det allra värsta. En tumregel är att det ska vara så få ingredienser som möjligt och så hög procent "ren" mat som möjligt. I all mat som innehåller ordet "fisk" ska det finnas mest fisk (självklart kan tyckas men uppenbarligen inte) och i korv ska kötthalten överstiga 70 procent. I saft och sylt ska det självklart finnas så mycket bär och frukt som det bara går. Om man dessutom lagar själv från grunden och undviker hel- och halvfabrikat så har man kommit en bra bit på väg. Det gäller bara att hinna och prioritera! Ska börja baka igen tror jag, för brödet man köper är inget vidare heller och innehåller en massa konstiga tillsatser för att hålla länge. Kanske får bli nyårslöfte...

Igår var det även ett test i Ludvikatidningen på smörgåsskinka. Nio märken var testade och fyra av dem innehöll glutamat (E621). Eldorado hade hela TIO olika sorters "E" i sin skinka dessutom. Snacka om att inte veta vad maten man äter innehåller! Ingen av de testade skinkorna innehöll mindre än fem olika "E:n". Om jag någon gång köper skinka köper jag Siljanschark för den har 100% kötthalt och bara två E. Tyvärr är den dyr och svår att få tag på här i Ludvika. Efter denna läsning känns det dock som om det får vara med skinkätandet i den här familjen... Så här står det på Aftonbladet: Skinka består av sönderhackat muskelkött från grisben, som har blandats i en stor tumlare tillsammans med bland annat aromämnen, vatten och konserveringsmedel. Vill charkföretaget få den att se mer äkta ut lägger man ibland en fettrand runt formen. Alla som blir sugen på skinka nu räcker upp en hand!

Hittade lite fakta om natriumglutamat (E621): Syntetiskt framställd glutamat finns i väldigt många varor. Glutamat är basen i buljongtärningar och finns nästan alltid i pulversoppor, pulversåser, färdiggrillad kyckling, färdigkryddat kött och korv, det finns även ofta i kryddblandningar (t.ex Aromat), snacks, färdigmat och halvfabrikat. Det påstås att ämnet kan ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk , svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador, försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan), samt även hjärnskador vid större konsumtion. I många länder är ämnet förbjudet. Varför inte i Sverige??

1 kommentar:

Sandra sa...

Fy vad sugen jag blir på skinka! Not. Kanske går att köpa av någon grisfarmare i trakten? Det finns sjukt mycket E-medel i allt. Man blir knäpp av att läsa på det man gillar och upptäcka E,E,E,E...