2010-11-20

Santa Maria spice mix

Jag är egentligen emot halvfabrikat och alla former av färdiga lösningar när det gäller mat. Jag tror inte på pulver som ett sätt att "laga mat" utan anser att mat måste lagas så mycket från grunden som det bara är möjligt. Påssåser, färdiga kryddblandningar, pulvermos etc är därmed bannlysta hemma hos oss. Jag blandar t.o.m taco-kryddmixen själv när jag gör tacos, tacopaj, tortillas el. liknande. En anledning till detta är att väldigt många pulverblandningar innehåller glutamat, eller E621 som det brukar stå på innehållsförteckningen. Detta är en smakförstärkare som tillverkaren brukar ta till när maten i sig inte smakar som "the real thing". E621 är väldigt omtvistat eftersom det sägs att det kan ge en rad skadliga hälsoeffekter och detta anser jag är en anledning till att helt och 100% utesluta allt som innehåller denna sifferkombination ur mitt skafferi och kylskåp!



Som tidigare nämnts fick jag dock för några dagar sedan ett gäng kryddpåsar från Buzzador för att tillaga en indisk måltid. Lusläste innehållsförteckingen och då den var fri från alltför många E-nummer testade jag att tillaga en indisk tandoori-kyckling till familjen igår. Det var väldigt enkelt att tillaga och det enda man behövde göra var att blanda kryddmixen med matyoghurt och blanda i kycklingfilé skuren i bitar. Sedan skulle det in i ugnen ca 30 minuter. Till detta serverade jag ris, naanbröd, grönsallad och raita. Kyckligen blev aningens för stark för barnen och såsen skar sig lite men smaken var annars helt OK! Någon gång ibland kan det alltså vara OK att frångå sina principer för denna rätt blev riktigt god men är kanske att betrakta som lite mer av en "vuxen" smak. Testa!

Inga kommentarer: