Eftersom jag tillbringat ett antal timmar i vågrät position har jag plöjt igenom några böcker. Den senaste i raden är "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson. Det är ruskigare läsning än den värsta skräckromanen och det borde vara vars och ens förbannade skyldighet att läsa den från pärm till pärm! Jag har ondgjort mig över livsmedelsindustrin och matfusket tidigare i denna blogg och anser mig väl vara ganska duktig på att välja "rätt" råvaror men med denna bok uppkommer fakta jag inte ens i min vildaste fantasi hade kunnat föreställa mig! Om jag tidigare fuskat någon gång och köpt någon färdig röra eller halvfabrikat är det tvärslut med det nu. Med tanke på det jag nu vet skulle jag nog kräkas om jag försökte få i mig en färdig räksallad eller Eldorados skivade skinka...
Och bröd! Härmed blir det hembakat så mycket det bara går, det ska bli mitt något försenade nyårslöfte. Ett helt kapitel viker Nilsson åt brödet vi kan finna i mataffärernas digra brödsortiment och beskriver ingående hur råvarorna misshandlas och processas för att i slutändan inte ha mycket gemensamt med det vi BORDE kalla för matbröd. Av 136 brödsorter han lusläst innehållsförteckningen på i en helt vanlig matvaruaffär är det endast en handfull som kan betraktas som äkta bröd med ordentliga jästider och utan tillsatser. I vår närmaste ICA-affär har jag faktiskt köpt bröd några gånger från Finska hembageriet. Det är bakat på surdeg och innehåller endast fyra ingredienser. Dessutom är det ganska billigt och även barnen tyckte det var gott när jag köpte det sist. Det får bli alternativet till det hembakade!
Förutom att visa på en massa fusk vid tillredningen av livsmedlen och ingående beskriva de vanligaste tillsatsämnena är boken varvad med historiska fakta om varför det har blivit så här och hur det kunde bli så fel. Nästa inköp för moi blir författarens andra bok "Äkta vara" som är tänkt som en shoppingguide för att välja rätt och bra livsmedel i affärerna. Började igår med att slänga alla påssåser (som i och för sig inte blivit använda på bra länge ändå men som nu åkte ut. För Gott.) samt en lättmajonnäs och en tubost. Ska sanera och rensa lite till sen. Från och med nu blir det naturliga råvaror och så korta innehållsförteckningar som möjligt. Man vill ju inte förgifta barnen som är det bästa man har!
Och bröd! Härmed blir det hembakat så mycket det bara går, det ska bli mitt något försenade nyårslöfte. Ett helt kapitel viker Nilsson åt brödet vi kan finna i mataffärernas digra brödsortiment och beskriver ingående hur råvarorna misshandlas och processas för att i slutändan inte ha mycket gemensamt med det vi BORDE kalla för matbröd. Av 136 brödsorter han lusläst innehållsförteckningen på i en helt vanlig matvaruaffär är det endast en handfull som kan betraktas som äkta bröd med ordentliga jästider och utan tillsatser. I vår närmaste ICA-affär har jag faktiskt köpt bröd några gånger från Finska hembageriet. Det är bakat på surdeg och innehåller endast fyra ingredienser. Dessutom är det ganska billigt och även barnen tyckte det var gott när jag köpte det sist. Det får bli alternativet till det hembakade!
Förutom att visa på en massa fusk vid tillredningen av livsmedlen och ingående beskriva de vanligaste tillsatsämnena är boken varvad med historiska fakta om varför det har blivit så här och hur det kunde bli så fel. Nästa inköp för moi blir författarens andra bok "Äkta vara" som är tänkt som en shoppingguide för att välja rätt och bra livsmedel i affärerna. Började igår med att slänga alla påssåser (som i och för sig inte blivit använda på bra länge ändå men som nu åkte ut. För Gott.) samt en lättmajonnäs och en tubost. Ska sanera och rensa lite till sen. Från och med nu blir det naturliga råvaror och så korta innehållsförteckningar som möjligt. Man vill ju inte förgifta barnen som är det bästa man har!
2 kommentarer:
Du har så rätt.
Men varför ska det vara så svårt att producera bara bra mat?
Måste man sälja skit??
Skumt.
Mycket bra tips, tack! Den skall genast beställas - för jag försöker också vara hyfsat noga, tycker det är viktigt med råvarorna så där - men att det ofta är svårt att avgöra som lekman, vad man skall ha och inte. Så, det där låter som något för mig.
Skicka en kommentar