2008-10-23

Paris - en liten sammanfattning

Så var det torsdag, en lugn sådan. Jag har två nya elever på Medborgarskolan i eftermiddag men fram tills dess är jag hemma och tar det rätt lugnt tillsammans med Isaac. Dricker kaffe och betalar räkningar.

Kom hem i måndags efter en härlig helg med mycket promenerande och turistande. Hann med i stort sett alla sevärdheter som förstagångsbesökaren i Paris "måste" se och det innebar en hel del metroåkande (innan man klurade ut metrosystemet - puh!!) och väääldigt långa promenader! Eftersom Nicklas reser så mycket har han tillgång till SAS-lounge på flygplatserna vilket var himla skönt medan man väntade på flyget. Gratis vin, öl, drinkar, kaffe, smörgås, kakor, bullar, chips, tidningar etc i långa rader på Arlanda samt goda ostar och kex på Ch de Gaulle. Vårt hotell låg nära Place de la Bastille och det var litet men fräscht. Hyfsat lugnt för att vara en ganska trafikerad gata alldeles utanför och hissen vägg i vägg med rummet. När vi installerat oss på hotellet tog vi oss bort till Notre Dame vilken var helt fantastisk! Sedan gick vi längs med Seine i skymningen bort till Pont Neuf och därifrån in i gyttret bland affärer och restauranger där vi åt en trerättersmiddag vid en uteservering. Jättedyrt men gott! 40 spänn för en liten cola säger det mesta om priserna i denna stad. Efter maten tog vi metron till Etoile där vi mötte upp med en gammal kompis till mig som bor i Paris sen några år tillbaka. Spanade in Triumfbågen med den okända soldatens grav och följde sedan med Jimmy hem till hans mikrolya nära svenska kyrkan.

Dag två ägnade vi åt mer sightseeing och började med Père Lachaise kyrkogården där man kan hitta den ena graven mer fantasifull än den andra. Hittade min favoritkompositör Rossinis grav (han har komponerat en av världens mest fantastiska ouvertyrer - La Gazza Ladra, dvs den Tjuvaktiga skatan) samt Jim Morrisons, Edith Piafs och Oscar Wildes. Här ligger även Molière, Isadora Duncan, Yves Montand, Chopin och Marcel Proust för att nämna några. Efter detta besök åkte vi till Montmartre och traskade omkring där ett bra tag, bland turister, porträttmålare, loppisstånd och krimskramsförsäljare. Åt en hutlöst dyr macka och kaffe, tittade på Sacre Coeur (såklart), Kärleksmuren där det står Jag älskar dig på 311 språk och avslutade med en promenad längs med sexdistriktet Pigalle bort till Moulin Rouge. Åkte sedan in till stans centrum och tog en baguette och en cappuccino i parken utanför Louvren - Tuilerierna. Sedan tänkte vi gå in på konstmuseet Orangeriet men det var för nära stängningsdags så det gick tyvärr inte.

På söndagen var vi bjudna på installation av nya kyrkoherden i svenska kyrkan, en gudsstjänst som leddes av tv-prästen och biskopen Lennart Koskinen. Efteråt var det stor buffé med snittar och vin (det skulle varit i Sverige det!). Träffade även en gammal vän från Gotland, Charlotta, som jag nog inte sett på ca 6 år - jättekul!! Hade en del turistande kvar att uträtta så efter "kyrkkaffet" drog vi iväg in till centrum igen, till Louvren. Det är gigantiskt!!! Kartan var dessutom rätt svårbegriplig så vi letade rätt på det som var mest intressant och i första hand var det så klart Mona Lisa. Hon var mycket mindre än vad jag väntat mig - en liten donna inom tjockt pansarglas med tjogvis av fotande turister runt omkring :) Såg även en del Rembrandt och Vermeer men mest italienska gigantiska tavlor med 13-16-hundratalskonst med mestadels religiösa motiv med Jesus på korset, blodiga strider, nakna knubbiga barn och gråtande kvinnor.

När vi traskat runt ett bra tag och sett kanske en bråkdel av konsten och dessutom fikat på Starbucks, bestämde vi oss för att åka ut till Eiffeltornet innan det var dags för middag hos Jimmy senare på kvällen. Det var lättare sagt än gjort! Eller att ta sig dit var inga problem men upp! Herregud vilken kö!!! 12 euro per skalle kostade det till toppen och vi väntade i minst en timme innan vi fick åka upp till andra våningen där det var ytterligare kö för att komma upp till toppen. Väl uppe hann vi bara beundra utsikten ett kort tag då tiden sprungit iväg och Jimmy väntade med maten. Det var helt klart överreklamerat men nu har vi gjort det och det är väl nästan ett måste när man besöker Paris för första gången (det första Samuel frågade när vi kom hem var om vi varit uppe i Eiffeltornet, tänk vad besviken han hade blivit om jag sagt nej!).

Hemma hos Jimmy blev vi bjudna på sniglar till förrätt vilket var jättegott, tro det eller ej! Charlotta var också med och det blev en trevlig middag med många gamla minnen som kom upp :) Tänk vad man glömmer!!! Efter maten tog vi en promenad till Champs Elysée där vi tog en crèpe till efterrätt och gick en sväng längs med det upplysta shoppingmeckat. Det var som en svensk sommarkväll i vädret, dvs jätteskönt!

På måndagen, dvs dagen efter, skulle vi åka hem så vi tog det lugnt på förmiddagen innan det var dax att ge sig av till flygplatsen. Tre dagar räckte för att hinna med det mesta men nog skulle det vara kul att åka tillbaka och göra "resten" någon gång. Tyvärr hände det något med mitt minneskort i kameran så nästan alla bilder försvann men efter en del letande på nätet har jag sett att det kan gå att återställa så jag hoppas på det. Tills dess stoppar jag in en del av de bilder som finna kvar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Härlig resa ni har gjort! Synd bara att allt ska vara så dyrt jämt... Men skoj att ha fått se så mycket och träffat på gamla, goda vänner och allt!

Måste kännas trist att komma hem till det höstrusk vi har nu... *suckar*
Kram från fd grannen