Regn regn regn....Sååå trist dag! Dessutom är det söndag så man kan inte göra direkt något heller mer än sitta inne, läsa, titta på tv, äta... Var på ljusparty nu ikväll dock vilket var trevligt men det är alltid lika svårt att INTE handla något trots goda föresatser att vara ståndaktig!
Måste förresten berätta en sak som Samuel sa igår. Åt middag hos mamma och pappa och mamma hade gjort lax i ugn vilket mina barn älskar! Isaac åt lax så det nästan sipprade ut ur öronen och det var bara "mer mer" hela tiden. Till slut var det en bit kvar och eftersom Samuel börjat äta lite senare än vi andra eftersom han fått lov att titta klart på Bolibompa först, sa mamma att han fick ta sista biten. Han tog den på sin tallrik, delade den i två bitar och lade sedan upp den största biten på lillebrors tallrik för "Isaac har ju ett långt liv kvar att leva"... Undrar var han får allt ifrån?? Han är vansinnigt snäll mot sin lillebror!!
Apropå barn och mat har jag följt debatten mellan Annika Dahlqvist och Livsmedelsverket angående huruvida skolorna ska servera fet- eller lättmjölk, bregott eller lättmargarin.
Jag vet vem jag håller på! Jag tycker det är alldeles självklart att barn ska ha så naturliga råvaror som möjligt och att barn behöver fett - bra fett - för att växa och utvecklas, det säger sig väl självt?? I denna artikel kommenterar Karin Ahlborg debatten och skriver bland annat att i en undersökning som Aftonbladet gjorde för något år sedan provvägde man skolmaten och i flera fall kom kalorimängden inte ens upp i samma som i en bantningsportion för en vuxen! Inte klokt tycker jag! Själv har jag alltid röd ekomjölk samt helfet bregott alternativt osaltat eller ekologiskt smör åt mina barn. Kanske är en sak om barnen är överviktiga eller löper risk att bli det men jag tror inte att lösningen ligger i att byta ut helmjölken mot den lättare varianten utan mer att idrottslektionerna blivit färre och att barn helt enkelt rör på sig för lite. I riktigt smör finns det ju en massa vitaminer (A och D) som behövs för att bl.a hjärnan och skelettet ska utvecklas som de ska, jämför det med Lätta som är ett kemiskt hopkok med ett minimum av naturliga ingredienser... Så här står det på Shenets hemsida: Fettlösliga vitaminer (A, D, E) finns så gott som inga. Mycket förstörs vid härdningen och de som finns kvar påverkas av molekylförändringarna så att de upptas och används sämre eller inte alls av kroppen. A och D tillsätts därför vilket det är lag på; A vanligen i form av betakaroten (borttaget ur oljorna i ett tidigare steg) som också ger tillbaka gul färg. Skrämmande...
Måste förresten berätta en sak som Samuel sa igår. Åt middag hos mamma och pappa och mamma hade gjort lax i ugn vilket mina barn älskar! Isaac åt lax så det nästan sipprade ut ur öronen och det var bara "mer mer" hela tiden. Till slut var det en bit kvar och eftersom Samuel börjat äta lite senare än vi andra eftersom han fått lov att titta klart på Bolibompa först, sa mamma att han fick ta sista biten. Han tog den på sin tallrik, delade den i två bitar och lade sedan upp den största biten på lillebrors tallrik för "Isaac har ju ett långt liv kvar att leva"... Undrar var han får allt ifrån?? Han är vansinnigt snäll mot sin lillebror!!
Apropå barn och mat har jag följt debatten mellan Annika Dahlqvist och Livsmedelsverket angående huruvida skolorna ska servera fet- eller lättmjölk, bregott eller lättmargarin.

2 kommentarer:
Lätta är ju något jag slutat äta eftersom jag inte tål det pga min mjölkmage + att det smakar konstgjort också - det enda som går är riktigt smör eller Bregott i små mängder.
Hej,
Ni som blir intresserade av det som Annika Dahlqvist rekomenderar (LCHF) och vill läsa på mer, för det är ju faktiskt en rätt spännande och het debatt. Gå till http://www.lowcarbkost.com så får ni en bra överblick.
Skicka en kommentar